kontakty
> Aktuality>Dekorace

Dekorace

Dekorace porcelánu je předposlední fáze úpravy porcelánového výrobku. Poté následuje poslední výpal v dekorační peci a porcelán putuje k zákazníkovi. 
Na zdobení porcelánu se používají 4 základní dekorační techniky:


Dekorace obtisky

K obtiskové dekoraci se používají obtisky jednobarevné nebo vícebarevné. Obtisky jsou dodávány z provozu Sítotisk ve formě archů překrytých  vrstvou snímacího laku, který umožňuje snadné uvolnění obtisků z podložního papíru na porcelánový střep. Obtisky mohou být v různých variantách - barevné, černobílé, obrázky, fotografie, s použitím drahých kovů, kobaltu atd. Tato technika dekorace je v dnešní době nejpoužívanější a nejrozšířenější.

Zajímavost:
V roce 2015 bylo v provozu Sítotisk vyrobeno 24 797 405 ks obtisků.

 

Dekorace stříkáním
Barvy se nanáší pomocí pistole a speciální šablony, popř. celoplošně na porcelánový střep.

Druhy dekorace:
plný fond – fond překrývající celou plochu výrobků
fond do ztracena – fond, jehož obrysy nejsou přesně ohraničeny, mající plynulý přechod do ztracena
vykrývaný fond – fond, kde se před stříkáním některá místa zakrývají krycím lakem nebo jinými materiály, které se po nastříkání odstraní a místa pod nimi zůstanou bílá.

 

Ruční dekorace štětcem
Využívá se především u bohatého zdobení, porcelán je zdoben malířkami ruční dekorací na otočném kroužku. Jedná se o ruční malbu plochým štětcem okrajových linek porcelánových výrobků, především talířů, mís či podšálků. Štafáže (vytažení reliéfů nebo zvýraznění oušek či úchytek víček) se provádí speciálním tenkým štětcem.

Zajímavost:
Tyto štětce se vyrábí z veverčí srsti.

 

Dekorace razítkováním
Pomocí pryžového razítka se přenáší na porcelánový střep většinou přípravky drahých kovů (zlato, platina) - dnes méně používané.

Thun 1794 a.s. Tovární 242, 362 25 Nová Role

Telefon: +420 353 410 111 |  e-mail: thun@thun.cz